Min Historia

MIN DRÖM - UTLANDSSTUDIER

Den 26 augusti 2013 var säkerligen en helt vanlig måndag för många människor, det var första dagen på en arbetsvecka eller ännu en semesterdag, men för mig var det något helt annat. Det var en dag som jag hade gått och längtat efter hela sommaren, ett datum som betydde lite mer än övriga datum i almenackan. Det här var dagen när mitt stora äventyr skulle ha sin början. Flyget till Nice skulle avgå från Kastrup i Köpenhamn klockan 14.20.

Alarmet på mobilen ringde klockan 06.00 och för första gången på hela sommaren kändes det som att jag flög upp ur sängen och svävade hela vägen in i duschen, den här morgonen sken solen och jag var otroligt förväntansfull för vad som komma skall. Tåget från Falkenberg skulle avgå strax efter 07.00 och min kära mor och jag var där i god tid och stod väntandes i den gassande morgonsolen som lös upp perrongen och de morgontrötta individerna som hade letat sig dit denna måndagsmorgon.

Tåget rullar in på perrongen och jag säger adjö till min mor. Det är trångt på tåget, men jag lyckas med att hitta mig en sittplats vilket var väldigt skönt med tanke på min tunga packning. En konduktör kontrollerar min biljett och hjälper mig i samma veva med att få undan min väska från mittgången, nu kan jag plugga in mina hörlurar, lyssna på ljuvlig musik, luta mig tillbaka och slappna av. Jag är på väg till Frankrike.

Följande mening är på danska; ”Halloe oh vilkommen, bårdinpas og pase tak.” Sade en ung kvinna i incheckningsdisken. Jag sträckte fram mitt boardingkort och pass. När jag lyfte upp min tunga väska på hennes rullband visade vågen 25kg, högsta tillåtna vikt var 23kg. ”Vil du chek in en veske til o betale fo di ovevikte?” Utan att riktigt förstå hennes grötiga danska bestämde jag mig för att betala för övervikten, 1 050kr blev det, skit samma tänkte jag för jag ska till flytta till Frankrike och leva drömlivet.

Det var inte speciellt sköna flygstolar, men eftersom jag är en smal människa kunde jag sätta mig tillrätta på ett schysst sätt. När flygplanet hade lämnat marken och skylten med säkerhetsbältet släcktes tog jag fram min mobil, pluggade in hörlurarna och tryckte på play. ”Talkin’ Bout A Revolution” med Tracy Chapman var den låten som började spelas. En låt som jag förknippar mycket med ordet resa. Det var låten jag lyssnade på när jag skulle sova under mina semestrar i Thailand, jag brukar spela den när jag kör bil, den spelades flitigt när jag åkte tåg frekvent till Göteborg för att hälsa på min dåvarande flickvän och mina vänner och den har gett mig styrka när jag varit svag. Det vill säga att det är en låt som har varit med mig både i fysiska resor som semestrar men även i min egna livsresa. Flyget ner till Nice tog drygt två och en halvtimme. Vid inflygningen till Nice Airport är vyerna likt de jag tidigare sett på Internet, det azurblå vattnet i kontrast till det bergiga landskapet. Vyerna fyller min kropp med en god känsla, det här kommer bli helt fantastiskt.

När jag går ut i ankomstterminalen är det två personer som möter mig, jag minns ej deras namn, men de representerade skolan som jag skulle studera på. Jag var den enda som skulle anlända den här dagen, därav gick vi raka vägen till en liten trång bil där mina väskor knappt fick plats och värmen var outhärdlig, det fanns ingen AC, men lika glad var jag för det. Första stoppet var IPAG, universitetet som var beläget i de centrala delarna av Nice. Där inne fick jag träffa en person som var ansvarig för utbytesstudenter och en kvinna i oklar roll som i alla fall förmedlade mina bostadskontakter. Samma kväll skulle jag kolla på den första aktuella lägenheten, en visning som jag själv ställde in eftersom jag var trött efter resan. Besöket på universitet varade ungefär en timme sedan gick jag ner med mina väskor till det hostel som jag hade bokat in mig på de tre första nätterna när jag skulle kolla upp potentiella lägenheter att bo i resten av tiden. Detta hostel var beläget i gamla stan, en väldigt vacker plats och otroligt attraktivt läge med sin närhet till Promenad De Anglé och den långa stranden. På hostel delar man rum med andra resenärer och det här är tjusningen med den här typen av boende att det blir väldigt socialt och chansen att träffa inspirerande och intressanta människor ökar markant. I mitt rum fanns det fyra stycken sängar, men det låg bara en väska i rummet, alltså skulle vi bara bo två stycken i ett rum ämnat för fyra, gott om plats tänkte jag. Någon timme senare öppnades dörren till rummet och in kliver två stycken tjejer. En väska som jag trodde tillhörde en man visade sig vara två väskor som ägdes av två tjejer, trevligt tänkte jag. De var från Australien och vi kom snabbt bra överens. Ellie och Kyarna var båda äldre än mig och relationen blev syster-bror, de ville mer än gärna ha med mig i deras sällskap och redan första kvällen blev det gemensam middag följt av några drinkar på en bar. Vilket härligt välkomnande och vilken bra start på mitt äventyr. Mina underbara rumskamrater skulle stanna i Nice till på torsdag, det vill säga att fyra dagar spenderades ihop. På dessa fyra dagarna handlade många diskussioner om huruvida vi skulle vilja bo på ett ställe som Nice eller om det bara är kul att resa till platser som denna. Vi kom aldrig fram till något bra svar, utan frågan förblev obesvarad.

Monaco, Monaco och återigen Monaco, vilket fantastiskt ställe. Trots att jag tidigare har besökt den här platsen och hade en aning om vad som väntade blev jag helt blåst av stolen. Jag fullkomligt älskar den här lyxiga och pampiga miljön med de exklusiva bilarna, gigantiska båtarna, stilrena byggnaderna och alla välklädda människor (med få undantag för turister). Det är här jag ska bo var min inre känsla och bara den tanken gav mig gåshud över hela kroppen, jag har hittat hem. Ett stort leende var på mina läppar under hela vistelsen. Alla jobbiga ögonblick som jag varit med om den senaste tiden var borta, jag var på mitt nya favoritställe och just då, just där kunde ingenting få min lycka att försvinna, jag var i mitt himmelrike.

Ellie och Kyarnas äventyr fortsatte och de satte kurs mot Kroatien, själv kvar i Nice blev jag, en utbytesstudent från Sverige som varken kunde förstå eller prata franska. Stranden blev min frizon, här kunde jag slappna av utan att känna mig ensam. Det kändes som att alla solbadande människor var som en enda familj, ingen var ensam här. Men hela tiden gnatade tanken i mitt huvud, är det så fantastiskt att bo i Nice? Jag har inga vänner här? Jag kan ingen franska? Hur kommer det vara i skolan? Kommer jag klara av alla utmaningar i mitt reducerade psykiska tillstånd? Frågorna var hur många som helst och det enda svaret jag hade var ”jag vet inte”, det passade till allt.

Det som tillslut fick mig att besluta mig för att återvända hem var tryggheten som finns hemma. En trygghet i form av familj, vänner, språket, skolsystemet, min perfekta lägenhet och liknande faktorer. Det här visade sig vara otroligt viktiga faktorer som jag behövde mer än någonsin i mitt reducerade psykiska tillstånd. När beslutet var fattat och min flygbiljett hem var bokad var lättnaden enorm, jag kunde slappna av och njuta av varenda minut där nere i den tropiska värmen i den magnifika staden Nice.

För att knyta ihop säcken var utbytesterminen i Nice något som jag verkligen såg fram emot, men i mitt tillstånd blev utmaningen för stor och jag tror inte att upplevelsen hade varit värt mödan. Att abryta äventyret och åka hem var helt rätt beslut tänkte jag just då.

Tillbaka till toppen
Sponsorer
Kreera Web & Design Sponsor till Aldrig Ensam
Bildväxlarna Sponsor till Aldrig Ensam
Albin Rylander Sponsor till Aldrig Ensam
Photochannell Sponsor till Aldrig Ensam
Tecla Sponsor till Aldrig Ensam
Lapoint Sponsor till Aldrig Ensam
Droneify Sponsor till Aldrig Ensam
Kontakt

Mail:
info@aldrigensam.com

Telefon:
Charlie Eriksson

Facebook
Webshop

Bankgiro:
314-5323

Swish:
123 514 98 44

Vi är nominerade till
Nätängel
Ge tillbaka
100 Mäktigaste unga
Stora kommunikatörspriset
Årets föreläsare 2016
Guldhjulet
gbs
SEB årets sociala entrepenör
Svenska hjältar
Årets VD
Årets genombrott
Konungens stiftelse
Årets unga vd
Årets företagare
Svenska hjältar
Buisnessaward
Ideer för livet
101 Supertalanger
KPMG
Shortcut
HN
Mittuniversitetet
gbs
årets vd
Kreera web&design