Ingen ska behöva lida av psykisk ohälsa i det tysta. När jag själv mådde dåligt var det ovärderligt för mig att ha någon att prata med. Aldrig ensam gör ett fantastiskt jobb med att bryta det tabu som tyvärr fortfarande finns kvar kring psykisk ohälsa. Därför är det en stor ära för mig att få vara ambassadör för Aldrig Ensam.
ROBIN SÖDERLING
Robin Söderling, född den 14 augusti 1984 i Tibro, är före detta professionell tennisspelare. Han spåddes bli en fortsättning på ”det svenska tennisundret” när han under 2000-talet började sin proffskarriär. Söderling vann flertalet ATP-titlar och gick till final i Franska öppna två år på raken 2009 och 2010. Han var på toppen av sin karriär 2011 och var nummer fyra på världsrankingen.
När han var på väg in bland de absolut största i tennisvärlden på rankingen, rasade hans värld samman. Den enorma pressen ledde till panikångestattacker och dåligt mående. I samband med US Open 2011 mådde han som sämst och klarade inte av att spela.
Det var i Sommar i P1 som Söderling öppnade upp sig om varför karriären avslutades i förtid. Det var där han för första gången pratade öppet om sina erfarenheter av psykisk ohälsa. Hur ångesten hade satt stopp för karriären.
Robin Söderling är en stor förebild för många. Idag är han Davis Cup kapten och engagerad inom svenska tennisförbundet.
André Burakovsky
André Burakovsky, född 9 februari 1995 i Klagenfurt, Österrike. Är professionell ishockeyspelare som i skrivande stund spelar för Colorado Avalanche i NHL. År 2022 vann han Stanley Cup för andra gången i sin karriär. Han har tidigare representerat Washington Capitals där han var med och vann prestigefyllda Stanley Cup 2018. Det var år 2013 som han blev vald i första rundan i NHL-draften av Washington Capitals. Den första säsongen borta i USA spelade han i OHL där han slog nytt svenskt poängrekord med sina 87 poäng.
André har egna erfarenheter av psykisk ohälsa och är väl medveten om hur viktigt det är med den mentala hälsan för att han ska kunna prestera maximalt på isen. Han har använt sig av psykologer för att hantera de förväntningar och de krav som hör till livet som idrottsstjärna.
Han är en viktig förebild för många, framförallt ungdomar, både på och utanför isen. När han kom hem till Malmö med Stanley Cup bucklan var det folkfest och kön ringlade sig lång för att få en autograf och bild med NHL-stjärnan.
Jag har på nära håll upplevt mental ohälsa. En av mina nära vänner led under lång tid, och tog sitt liv. Jag kommer, i hela mitt liv, betona vikten av att prata om mental ohälsa. Jag vill vara med och påverka så att så få som möjligt ska få gå igenom det min vän fick gå igenom. Och jag tror verkligen att vägen vi måste gå är att öppet prata om det. Därför är jag med på Aldrig Ensam-tåget.
Erik Berg
Erik Berg, född den 30 december 1988 i Falkenberg, är professionell fotbollsspelare. Sedan 2018 representerar han Djurgården IF i Allsvenskan. Andra klubbar han representerat är Falkenbergs FF, GAIS, Malmö FF, Gent (Belgien) och FC Köpenhamn. Han gjorde flera A-landskamper mellan 2014-2016. Men valde sedan att tacka nej till fortsatt landslagsspel.
Erik har egna erfarenheter av psykisk ohälsa. För ett par år sedan tog en av hans närmsta vänner livet av sig. Det har satt djupa spår och blivit en ögonöppnare kring psykisk ohälsa och självmord.
Erik har blivit en förebild för många, inte bara på fotbollsplanen utan även utanför där han förespråkar att vi måste få bukt med den machokultur som råder i idrottsföreningar. Att de mjuka värdena ofta selekteras bort i sportens värld. Det är fokus på prestationer.
Utanför fotbollen som är hans yrke, spenderar han tid med sin fru, fiskar och är ute i naturen. En livsnjutare som sticker ut i en annars stereotyp sportvärld.
Therése Lindgren
Therése Lindgren, född 1987, är bosatt i Stockholm. Med hjälp av sina filmklipp vände Therése en sjukskrivning för depression till en hyllad Youtubekanal. I skrivande stund har Youtubekanalen 1 030 000 följare och över 600 miljoner visningar. Det första filmklippet laddades upp i november 2013.
Therése var sjukskriven i sex månader från sitt dåvarande arbete. Under den tiden var hon orkeslös och hade svårt att ta in nyheter och liknande; istället fördrev hon tiden genom att bläddra igenom skönhetsbloggar. Det här ledde till att hon, när hon mådde bättre och orken kom tillbaka, startade en egen skönhetsblogg parallellt med en Youtubekanal. Bloggen lades ned efter en månad, Youtubekanalen är en helt annan historia och idag är det hennes heltidsjobb att filma, redigera och ladda upp klipp.
Therese är en hyllad youtuber som ständigt vinner nya priser för sina ärliga och inspirerande klipp.
Kan jag på något sätt påverka den psykiska ohälsan som finns i dagens samhälle på ett positivt sätt så självklart gör jag det. Aldrig Ensam är ett bra sätt att nå ut till folk som är drabbade och få dem att inte känna sig ensamma, vi är många som är drabbade och ingen är ensam i detta.
Linus Thörnblad
Linus Thörnblad, född 1985, kommer från Lund i Skåne. Han är en före detta friidrottare som tävlade i höjdhopp. Han började inte med höjdhopp förrän han var 15 år gammal och hoppade över 2 meter i sin första tävling. Utvecklingen gick fort och redan vid 18 års ålder hoppade han 2,30 meter, vilket var en sensation att göra efter enbart 2,5 års höjdhoppsträning. År 2006 etablerade sig Linus i världstoppen efter sitt brons på VM i Moskva, fjärdeplatsen på EM i Göteborg och vinsten på World Athletics final i Stuttgart. Sitt personbästa hoppade han under SM i Göteborg år 2007 – 2,38 meter – och slutade med det resultatet på andraplats efter Stefan Holm. Det här är bara ett axplock av de meriter som Linus radade upp under sin korta, men framgångsrika karriär som höjdhoppare.
År 2012 tvingades han avsluta sin karriär på grund av sviterna av sin psykiska ohälsa: en svår depression. Idag talar han öppet om sin psykiska ohälsa; han syns i tidningar, på tv och i andra medier där han pratar om sin svåra depression och dess konsekvenser. Han är en enormt stor förebild. Han inspirerar och hjälper andra genom att föreläsa om sina erfarenheter.
FILIP HAMMAR & FREDRIK WIKINGSSON
Filip Hammar, född 1975, kommer från Köping i Västmanland. Han är författare, journalist och programledare. Fredrik Wikingsson, född 1973, är född i Vänersborg, men uppväxt i Otterbäcken och flyttade senare till Sundsvall. Även Fredrik är författare, journalist och programledare. Tillsammans utgör de den välkända underhållningsduon Filip & Fredrik.
Några av de mest kända tv-programmen som de producerat är Alla mot alla, High Chaparall, 100 Höjdare, Ett herrans liv, Grattis Världen samt Breaking News.
De har vunnit Kristallen flertalet gånger, bland annat för årets manliga programledare, årets humorprogram och årets livsstilsprogram.
Michaela Forni
Michaela Forni, född 1989, är uppvuxen i Nacka, men numera bosatt i Stockholm. Hon är en uppskattad bloggare, författare och entreprenör. På bloggen varvar hon personliga inlägg med shopping, skor och kärlek. Den första boken, En bok om kärlek, lanserades 2009 och var en textsamling. Den boken följdes upp av Om att älska, som släpptes 2014. Hösten 2016 kom hennes tredje bok – Jag är inte perfekt, tyvärr – som handlar om ångest.
Vid sidan av sitt bloggande har Michaela bland annat drivit en podcast och haft en egen webb-tv-serie. Hon har ett starkt driv och använder sitt värdefulla nätverk till att engagera sig inom välgörenhetsbranschen.
Sedan Michaela öppnade upp sig om sin psykiska ohälsa har hon skrivit ned sina erfarenheter i boken Jag är inte perfekt, tyvärr. Med utgångspunkt i sina egna erfarenheter benar hon ut begreppet ångest och varför vi måste börja prata om psykisk ohälsa. Hon är en viktig förebild som är öppen kring sin ångest.
Michaela Forni inspirerar hundratusentals människor dagligen via sociala medier och bloggen.
Axel Schylström
Axel Schylström, född den 24 februari 1993 i Norrköping, är en svensk artist, låtskrivare och föreläsare. År 2015 slog han igenom i TV programmet Idol där han hamnade på en fjärdeplats. Därefter har han bl.a. tävlat flera gånger i Melodifestivalen, gett ut sin populära självbiografi och erhållit flera guldskivor för sina miljontals streams som artist & upphovsman.
Axel har egna erfarenheter av psykisk ohälsa. En allvarlig olycka 2012 gjorde honom till en av landets värst brännskadade överlevare någonsin – och han hade länge svårt att acceptera sina omfattande ärr, sina funktionsnedsättningar och sitt nya utseende.
Axel har idag blivit en stor förebild för många. Han sprider viktiga budskap om skönhetsideal, kroppsfixering och utseende på heltid. Både via sociala medier och via sina många föreläsningar.
För att kunna förstå psykisk ohälsa och självmord är det nödvändigt att lyssna till experterna och för mig är det människor med egen erfarenhet. Genom att lyssna lär jag mig något nytt varje dag som jag kan använda i mitt förebyggande arbete. Därför är jag ambassadör för Aldrig Ensam.
Ullakarin Nyberg
Ullakarin Nyberg, född den 23 april 1960 i Örnsköldsvik, är en av Sveriges främsta psykiater och suicidforskare. Redan som femåring bestämde sig hon för att bli läkare. Hon har de senaste 25 åren arbetat inom psykiatrin och är av våra främsta experter inom suicidprevention där hon verkar som forskare, föreläsare och författare. Hennes böcker ”Konsten att rädda liv: om att förebygga självmord” (2013), ”Suicidprevention i praktiken” (2018) och ”Konsten att mötas – från mingelångest till allvarliga samtal” (2021) har alla blivit populära hos den svenska befolkningen.
Ullakarin har blivit en stor förebild inom psykiatrin, men även för den breda allmänheten i sin roll som expert.

Amanda Girdo
Amanda Girdo, född 21 november 2002 i Höllviken. Är en professionell padelspelare. Hon var otroligt lovande i både golf och tennis under sin uppväxt, men år 2019 gick hon över till att satsa heltid på padel. 2022 flyttade Amanda till Barcelona i Spanien för att bli heltidsproffs. Hon tävlar på World Padel Tour (WPT). Hon har varit rankad som nummer 1 i Sverige 2020-2022 och bland de hundra bästa spelarna i världen.
Hon har redan fina sportsliga meriter i form av Junior SM guld 2019, Junior VM 2019, EM brons i lag 2019, Junior SM guld 2020, SM guld 2020, EM 2021 och SM guld 2021.
Amanda är en stor förebild för många både på- och utanför padelbanan.

Annika Andersson
Annika Andersson, född 1968, kommer från Mårdaklev. Hon är komiker och skådespelerska och har medverkat i flertalet stora produktioner. Tre gånger har hon vunnit Guldmasken. Annika har synts till i serier som Full Frys, Hon och Hannes, Time Out och Parlamentet. Vallarnas friluftsteater har varit en återkommande scen för henne.
Det tog två år innan Annika sökte vård för sina stressproblem. Det gick då långt nog för att hon inte längre kunde bortse från sitt dåliga mående; hon började se dubbelt och fick svåra sömnproblem. Anledningen var stress, en stress som inte längre gick att hantera. Hon blev sjukskriven och hade en tuff väg tillbaka.
Idag försöker Annika ha en mer hållbar arbetssituation med färre men roligare uppdrag.

Emil ”HeatoN” Christensen
Emil Christensen, född 1984 i Huddinge, är en av världens främsta e-sportprofiler. Säg Emil Christensen och namnet klingar bekant. Säg HeatoN och miljoner och åter miljoner fans vet precis vem du pratar om: den levande legenden som började med gaming i pojkrummets ensamhet för att sluta som världens främsta e-sportprofil.
Emil själv är en aktiv förebild inom e-sporten och valdes 2016 in i det nyinrättade Hall of Fame i Köln. Idag hjälper han unga spelare att utvecklas, engagerar sig i ungdomars hälsa och driver välgörenhetsprojekt.
Emil Christensen betraktas som en av de bästa Counter Strike-spelarna genom tiderna och har vunnit åtta VM-guld. Hans lag Ninjas in Pyjamas tillhör världseliten inom e-sporten och HeatoN, som han kallas i spelsammanhang, beräknas ha spelat in miljontals kronor i prispengar – pengar han nu använder för att hjälpa ungdomar med spelutveckling och i olika hälsoprojekt.

JON OLSSON
Jon Olsson föddes i Mora 1982. Han är freestyleåkare i skidor, bilfantast och designer. Han har vunnit nio stycken medaljer i Winter X Games och flertalet priser från andra tävlingar runt om i världen. Han har introducerat flera trick inom freestyleåkningen. Idag bor Jon i Monaco. Hundratusentals unga människor följer hans liv via sociala medier och hans egna vlogg. Han är en sann inspirationskälla för otroligt många. Med över 1 miljon följare på sin Youtubekanal inspirerar och motiverar han unga att följa sina drömmar i livet.
Jons liv handlar om skidåkning, bilar, vänner och allt annat han tycker är roligt och givande. Vi tror att hans roll som ambassadör för projektet blir att inspirera och motivera alla unga i Sverige att våga gå sin egen väg och tro på sig själva.

Viktor Frisk
Viktor Frisk, född 1995, är artist, sociala medier-profil och författare. Han är ena halvan av duon Samir & Viktor och har hundratusentals följare på sina sociala medier.
I sin bok Min superkraft! delar han med sig av sin historia om att växa upp med adhd utan att ha fått diagnosen. Han har flera gånger suttit i olika tv-soffor och pratat öppet om sin psykiska ohälsa och har blivit en förebild för många ungdomar just på grund av sin öppenhet och sitt enkla sätt att skriva om sin psykiska ohälsa. Viktor Frisk inspirerar hundratusentals människor varje dag via sina sociala medier.

Caxton Njuki
Caxton Njuki, född den 24 januari 1982 i Uganda, är en professionell idrotts- och hälsocoach.
År 2021 blev han utsedd till världsmästare i mentorskap när han mottog utmärkelsen
”Global Mentor of the Year”. Inom idrotten har han coachat tennisspelare på EM och VM
nivå. Han är även mental tränare inom olika idrotter på landslagsnivå.
Caxton har egna erfarenheter av psykisk ohälsa. 2015 var han första deltagaren som fick lämna tävlingen och tv programmet Expedition Robinson. Med höga förväntningar och krav blev det platt fall för honom och det ledde honom in i en tid med depression och ångest. Det som fick honom att ta sig igenom den här tuffa perioden var psykologhjälp och stöd från familj och vänner.
Han är en stor förebild inom sportens värld och en eftertraktad coach.

Tillsammans med Aldrig Ensam vill jag vara med och hjälpa andra människor. Jag vill göra skillnad och visa att med rätt hjälp kan man klara av motgångar i livet.
Ellen Rasmussen
Ellen Rasmussen, född den 12 februari 1996 i Malmö, är en professionell innebandyspelare. Hon representerar Malmö FBC i världens bästa liga som är Svenska Superligan. Trots sin unga ålder har hon redan gjort över 50 A-landskamper för Sverige och vunnit tre stycken VM-guld, ett junior VM guld, fem junior SM guld och Årets damspelare i Skåne sex gånger. Hon har blivit utsedd till ”Årets Spelare” vilket är den största individuella utmärkelsen som finns att vinna i Sverige, samma år fick hon även utmärkelserna årets forward och Fairplay Priset. I VM 2021 blev hon uttagen i All Star Team och därmed anses hon vara världens bästa spelare på sin position, center.
Ellen har egna erfarenheter av psykisk ohälsa. Hennes största motgång i sin karriär stötte hon på 2020. Hon hoppade av ingenjörsutbildningen efter bara tre veckor. Det blev en stor besvikelse för henne som är van vid att vara högpresterande. Tankarna kring hennes framtid blev osäker och det tog hårt på henne. Att inte känna sig tillräckligt bra för att klara av en utbildning. Senare det året blev även det sportsliga svårare och stora motgångar väntade, hon förlorade match efter match efter match med sitt Malmö FBC. Hon hade svårt att hålla isär sportsliga prestationer med sitt personliga mående. Sporten var hennes liv. All hennes tid och energi investerades i innebandyn för att försöka vinna SM guld med Malmö, trots det radades förlusterna upp. Hon saknade känslan av att vinna med ett lag. Det påverkade henne enormt mycket och konsekvenserna blev dåligt mående och att hon kom hem efter träningar och matcher och grät. Laget och sporten betydde allt.
Vägen ut ur hennes motgångar blev att ta hjälp av en idrottspsykolog för att hjälpa henne att hantera sina känslor. Allt från pressen hon satte på sig själv till hur hon skulle vända motgångarna till framgångar. Hon har än idag regelbunden hjälp av en idrottspsykolog. Ellen har blivit en stor förebild både på och utanför innebandyplanen.

Jag vill vara ambassadör för Aldrig Ensam eftersom jag vill bidra till att sprida deras viktiga budskap, men främst visa att alla har sin egen historia och erfarenheter och att du aldrig ska förminska dina egna känslor.
Wilma Rosenquist
Wilma Rosenquist, född den 8 mars 2001 i Malmö, är en professionell friidrottare. Hon representerar Malmö AI. Hon tävlar främst i kortdistanslöpning, 100- och 200 meter. Hon har tagit 1 SM silver, 1 SM brons, 2 stafett SM guld och fler än 10 junior SM medaljer. Hon har representerat landslaget i Finnkampen 2 gånger och lag EM 1 gång. Hon har deltagit på EM 3 gånger och sprungit semifinal på 200 m och final i stafett.
Wilma har egna erfarenheter av psykisk ohälsa. Hon ådrog sig en långvarig skada där de inte kunde identifiera var smärta kom ifrån. Ovissheten kring skadan och huruvida den någonsin skulle försvinna. För att sedan inse att smärtan berodde på psykisk ohälsa.
Hon sökte sig direkt till den professionella hjälpen för att få vård. Hennes familj och vänner var ett otroligt viktigt stöd under den här tuffa perioden.

Genom att vara ambassadör för Aldrig Ensam vill jag hjälpa dem som inte har samma nätverk som jag hade och alltid kommer att ha behov av. Jag är aldrig ensam och det är inte du heller!
Olivia Schough
Olivia Schough, född 11 mars 1991, är uppväxt i Drängsered i Halland. Hon är en fantastisk fotbollsspelare som redan testat på proffslivet utomlands och deltagit i stora mästerskap som exempelvis EM på hemmaplan 2013.
Idag bor Olivia i Malmö där hon är en av nyckelspelarna i FC Rosengård. Hon har blivit ett välkänt ansikte inom fotbollsvärlden och tiotusentals människor följer hennes karriär genom sociala medier. Hon är en person som alltid tar sig tid för sina fans, en viktig förebild.
År 2009 gick hennes mamma bort i cancer. De stod varandra nära och det här var en otroligt stor sorg för Olivia. Sviterna av mammans bortgång blev både svår ångest och panikattacker.