SPORTENS VÄRLD
Psykisk ohälsa är ett utbrett men undangömt och tabubelagt problem inom sportens värld. Flera idrottspsykologer belyser nu problematiken och menar på att cirka 40% av idrottarna upplever psykisk ohälsa under karriären. Men det är förknippat med skamkänslor och tröskeln för att söka hjälp är därför skyhög. Idrottarna är rädda för att både förlora anseende och pengar på att prata öppet om psykisk ohälsa.
VÅR FÖRENINGSSATSNING
Vi på Aldrig Ensam har sedan 2013 arbetat för en bättre psykisk hälsa i Sverige och minska antalet självmord. Varje år är det runt 1500 personer som tar sitt liv. Det är inte bara siffror, det är föräldrar, barn, syskon, kollegor och vänner. Den psykiska ohälsan är vår tids största folkhälsosjukdom och självmorden är ett stort samhällsproblem.
Under 2022 har vi tagit vår föreningssatsning till nästa nivå. Under året har vi utbildat fler än 600 ledare och tränare, 7500 unga spelare och fler än 15 000 föräldrar. Det här är en insats vi gör för att sprida kunskap om vad de kan göra när de själva eller en anhörig har det svårt i livet. Vi har just nu aktiva samarbeten med föreningar inom följande sporter; fotboll, innebandy, friidrott, ishockey, handboll, golf, padel, tennis och e-sport.
Genom att utbilda alla dessa människor inom sportens värld bidrar vi till att kunskaperna kring psykisk ohälsa förbättras och vi hjälper till med att rusta nästa generation för att bättre hantera vår tids största folksjukdom.
Trelleborgs FF:s samarbete med Aldrig Ensam ligger helt i linje med vårt interna värdegrundsarbete med att ta ansvar för hela individen, inte bara fotbollsspelaren.
Att kunna stärka vårt arbete med att erbjuda ett långsiktigt samarbete tillsammans med Aldrig Ensam där vi kan utbilda våra ledare, spelare och föräldrar är ovärderligt för oss. Ringarna på vattnet av detta kommer att göra oss som förening till en av de största aktörerna i kommunen som sprider budskapet om psykisk ohälsa.
– Stefan Jönsson, CSR-ansvarig / TFF- En Kraft i Samhället
– Jesper Boman
– Marko Lapcevic
– Natalie Brixland, MAI
– Emil Risberg
I vårt arbete kring en uppdaterad värdegrund och att aktivt arbeta utifrån den i samtliga lag, varje dag, kändes det inte mer än rimligt att ta hjälp av gänget på Aldrig Ensam. Med deras kunskap kring ämnet och vår gemensamma ambition kring frågan vill vi lyfta ämnet och bryta tystnaden
– Laura Solterbeck, Klubbchef Växjö DFF
Att samarbeta med Aldrig Ensam ligger helt i linje med vårt värdegrundsarbete och känns absolut självklart. Inom Uppåkra IF ser vi bortom den unga fotbollsspelaren och har främst fokus på
individen, dess personliga utveckling och välmående. Det är därför väldigt bra och viktigt att vi kan se till så att alla spelare, ledare och föräldrar lär sig tyda signaler om psykisk ohälsa. Kan vi med hjälp av
utbildning via Aldrig Ensam upptäcka något i tid och vända det till ett välmående, där vardagen åter blir positiv för individen, så är vi alla stora vinnare. Vi ser fram emot att få påbörja detta så viktiga
och förebyggande arbete.
– Ulf Mohlin Fagerström, klubbchef Uppåkra IF
Är ni intresserade av att göra en försäljningsaktivitet för att tjäna pengar till föreningen eller klassen och samtidigt sprida ett livsviktigt ämne.
Fyll i er intresseanmälan nedan.
Sammanhållningen som finns i ett lag är svår att hitta någon annanstans. Men samtidigt är ett sånt här ämne inte alltid så lätt att prata om i omklädningsrummet eller i media. Det känns väldigt betydelsefullt att Salming Sports och Aldrig Ensam jobbar helhjärtat med frågan och jag är övertygad om att det kommer att ge positiva effekter i idrotts-Sverige.
– Börje Salming
Samarbeten inom sportens värld
Vi skapar verktyg, utbildningar och stöd för enskilda idrottare, ligor och föreningar. För att förändra synen på den psykiska ohälsan inom sportens värld har vi flertalet samarbeten. Vår ambition är att öka kunskapen om psykisk hälsa inom sportens värld.
STCC
STCC och den ideella organisationen Aldrig Ensam har inlett ett flerårigt samarbete för att bidra till en mer öppen dialog kring psykisk ohälsa. STCC är Skandinaviens största biltävling. 2023 blir det världens första 100% elektriska nationella touring car-mästerskap samtidigt som stadsrace gör comeback i mästerskapets kalender. STCC arbetar för ett mer hållbart evenemang och vi på Aldrig Ensam vill bidra i den utvecklingen genom att tillsammans med STCC arbeta för en bättre psykisk hälsa. – Arbetet som Aldrig Ensam gör är otroligt viktigt för att sprida kunskap och förståelse kring psykisk ohälsa i samhället och vi ser fram emot att kunna hjälpa till med detta, säger Micke Bern, vd för STCC.
Robert Karlsson
Robert Karlsson spelade sin första tävling på Europatouren 1988, nu över 30 år senare är han kvar på samma tour och vill fortfarande utvecklas både på och utanför golfbanan. Dessa år har gjort Robert till en av de mest framgångsrika svenska golfspelarna genom tiderna med 11 segrar på Europa Touren, framträdande i Ryder Cup, seger i Lag-VM ihop med Henrik Stenson och som första svensk att vinna Europa tourens penningliga. Robert är sedan några år tillbaka både en god vän och mentor för grundaren Charlie Eriksson och deras relation hjälper Aldrig Ensam att nå nya nivåer. Robert har lång erfarenhet av mental träning och det är något som ska lyftas in i verksamheten på sikt.
VINBERGS IBS
Vinbergs innebandy är belägna i Falkenberg och spelar i division 2. Det är Charlie Erikssons moderklubb och där spelade han innebandy under hela sin uppväxt. Det känns otroligt roligt och givande att ha ett nära samarbete med Vinbergs IBS. Säsongen 2018/2019 fick Aldrig Ensam all exponering på matchtröjorna, där ett tiotal sponsorer skänkte sin tröjexponering till förmån för oss. Innebandy är Sveriges största inomhussport. Det känns både nödvändigt och viktigt att belysa den psykiska ohälsan inom innebandyns värld.
VI ARBETAR MED ELITKLUBBAR
Genom åren har vi engagerat oss i flertalet elitklubbar för att bättra på deras kunskaper om psykisk ohälsa. För att bidra till att minska stigmat och tabut inom elitidrotten.
VARUMÄRKEN VI ARBETAT MED
Några av de varumärken som stöttat oss i arbetet för bättre psykisk hälsa inom sportens värld.